Защо да си сложим паркет?

В последните няколко години широко разпространено мнение е, че да се полага ламиниран паркет е евтино и лесно за поддръжка решение за пода в дома, което всъщност е грешно. Да, по-евтин е, но дали е по-добра инвестиция от масивния паркет?

 

Ние от "МастерПаркет", във всеки един случай се стараем да обясним на нашите клиенти, че масивният паркет е много по-добър вариант от ламинираният паркет. За нас е ясно, че полагането на паркет не е евтино, но топлината и уютът във вашия дом ще се запази за дълги години и може лесно и евтино да се освежи и обнови. Дори и след 100 години, паркетът винаги ще е най-доброто за един под.

Как да избера паркет ?"МастерПаркет" винаги залага на качеството на паркета. 

Ето един прост пример: съдейки по цената, паркет трето качество след 10 години ще ви излезе 4 пъти по-скъп от паркет първо качество, тъй като паркет от трето качество е два пъти по-податлив на така наречените дървояди, в сравнение с паркет първо качество.

 

В България широкоразпространени са два вида паркет: буков и дъбов. И двата вида паркет имат какво предимства, така и недостатъци. Буковият паркет е по-мек като материал. При него е задължително да полагат три слоя лак. При завършен вид буковият паркет има светло червен отенък. Той е по-подходящ за тези от вас, които предпочитат по-светли нюанси. Дъбовият паркет е по-плътен. На него 2 слоя лак са му достатъчни и той е с тъмно кафяв цвят. По-малко разпространени са следните видове: черешов, тиков, бамбуков, както и чамов паркет. Черешовият паркет е твърд и в завършен вид имитира килим.
Тиковият е много тъмно кафяв. Бамбуковият е светло кафяв с жълтеникав отенък. Той е подходящ за мокри помещения, тъй като и не поема влага. Внимание! "МастерПаркет" не ви съветва да си закупувате чамов паркет! Чамът е подходящ за дюшеме, тъй като при дюшемето всяка отделна дъска е с голяма площ, докато чамовият паркет е на малки парчета и много лесно се наранява. Ако сте решили, че вашият избор ще се ръковори главно от качеството, ние ви препоръчваме дъбов паркет и дъбово дюшеме.

Кое е по-добре: паркет или дюшеме?

Практиката на "МастерПаркет" показва, че дюшемето е по-подходящо за къщи, а паркетът се използва по-често в апартаменти, но това е въпрос на личен избор и усещане. Каквото и да решите: паркет, дюшеме или ламиниран паркет, закупуването му е само първата крачка от дългия път към завършения вид на вашия под.Най-важните части са реденето, цикленето и лакирането на паркета и дюшемето. "МастерПаркет" препоръчва паркетът да се лепи, а след това да се лакира с двукомпонентни лакове на ацетонова основа, тъй като това е същата онази основа, която всички помним, при реактивния лак и лак Берщайн. Те отдавна не се произвеждат, но винаги са били най-здравите лакове за паркет и дюшеме. При полагането на дюшемето "МастерПаркет" съветва да се поставя изолация под него. Т.е. при направата на скара, добре е кухината между дюшемето и замазката да се запълни с фибран или минерална вата. След това то задължително трябва да бъде циклено, фугирано и лакирано, като по този начин вие удължавете живота на вашето скъпо заплатено дюшеме. Същото важи за паркета. Ламинирания паркет е едно евтино и временно решение, което "МастерПаркет" не ви препоръчва, ако желаете в дома ви да има уют и топлина.


Защо се фугира?

Опитът на "МастерПаркет" показва следното:

 

При паркет се получават фуги по ред причини: паркетът е бил мокър, не е бил залепен или не е бил заклинен отстрани. В такова състояние са паркетите в около 90% от българските домове. Когато "МастерПаркет" поеме такъв обект, ние препоръчваме фугиране, тъй като паркетът е поел от формата на замазката (изкривил се е) и ако бъде пренареден след цикленето и лакирането, той ще започне да скърца, което е много често срещано. Добре да се фугира, тъй като по този начин вие намалявате мръсотията в домовете си наполовина.

Защо скърца паркетът?

Паркета скърца защото: имате крива замазка; паркетът е бил мокър; паркетът е бил нареден непрофесионално; паркетът не е бил залепен. "МастерПаркет" препоръчва: купувайки си паркет, задължително, при реденето му, да бъде лепен!

Паркетът ми се наду! Какво да правя?

Често ни се обаждат хора с този въпрос. Слува се, прибирайки се от работа, да видите вашия паркет надут. Единственото нещо, което кара паркет а да се надуе, това е водата. Паркетът е като гъба: той поема влага и се разширява. Когато се разшири са му необходими най-малко 7 дни на температура не по-малка от 15 градуса за да може влагата да се изпари. "МастерПаркет" съветва: когато паркетът ви се надуе, не го вадете в средата, а го освободете отстрани. След това поставете тежък предмет там, където се е надул и веднага потърсете професионална помощ.

Какъв лак да избера?

Има няколко вида лакове за паркет. "МастерПаркет" работи предимно с двукомпонентен полиуретанов лак за паркет. Има и еднокомпонентни лакове, които са по-подходящи за дюшеме, но не и за паркет . Напоследък нашумяха и водните лакове за паркет. Нашият опит показва, че водният лак за паркет е по-слаб от полиуретановия лак за паркет. "МастерПаркет" препоръчва българските двукомпонентни лакове за паркет, а за лакиране на дюшеме "МастерПаркет" препоръчва лак Садолин, който е еднокомпонентен.

Защо паркетът ми е грапав?

В много случаи междинното шлайфане се пренебрегва, което според "МастерПаркет" е грешка. Когато се цикли паркет (намазан с лак, паркетин или нов) е добре да бъде обработен с три шкурки. "МастерПаркет" обработва паркета, започвайки с едра шкурка(P-36), която сваля около 1мм от покритието на паркета. След нея се минава със средна шкурка (P-80) и накрая се шлайфа с фина шкурка (P-150). Това е най-добрата подготовка на паркета преди полагането на лак. След като върху паркета се положи първата ръка лак, се чака около 15 минути, след което, паркетът се шлайфа ръчно (междинно шлайфане). Шлайфането се извършва с лек натиск на шкурката върху паркета, като задълшително се шлайфа по посока дължината на паркета, а не с кръгови движения. Това се налага тъй като при първото лакиране, лакът реагира с паркета и той „настръхва“. Ако не се изшлайфа и се положи вторият слой лак, след като изсъхне, вашият паркет ще бъде грапав на пипане, а вие не желаете това. Важно е да знаете, че междинното шлайфане не се заплаща като вид услуга. Това е за дължителна процедура при лакирането на всички видове паркет и дюшеме.

 

За контакти натисни : тук