>
Home История Османска империя

Османска империя ПДФ Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Османска империя
Страница 2
Страница 3
Всички страници
§
ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ
Баязид І по прозвище Светкавицата (: ییلدیرم, на турски: Yıldırım), е четвъртият султан на Османската империя от 28 юни 1389 до 28 юли 1402. След битката при Косово поле и смъртта на баща си Мурад I се оказва по-съобразителен от брат си и поема властта. Превзема Търново (1393), разгромява кръстоносците и окончателно сломява българската съпротива, превземайки Видинското царство през 1396. На 28 юли 1402 край град Ангора (днес Анкара), в долината Чъбукова, е победен от монголците начело с Тимур -армията му е разбита от 160-хилядна армия на Тимур.Султана Баязит светкавицата е пленен и разкарван в клетка като животно. След едногодишно пленичество Баязид умира на 9 март 1403 в град Акшекир. Със смъртта на Баязид I Османската империя е обезглавена за 11 години.
§Мехмед І e 5-ия Османски султан. Победител за наследството на Баязид I. Победил брат си Иса Челеби . Залавя брат си и заповядва да бъде удушен. През 1413 г. се възкачва се на престола.
§
 
Мурад II е 6-ия султан на Османската империя. Той управлява от 1421 до 1451 г. Възкачва се на престола след смъртта на баща си Мехмед I.
§Организира нова армия и обсажда Константинопол, но е принуден да вдигне обсадата, тъй като малкият му брат Мустафа, поддържан от византийците и няколко турски емирства обсажда Бурса. Мурад нанася поражение на съюзниците. Брат му е екзекутиран, а емирствата Айдън, Гермиян, Ментеше и Теке са присъединени към Османската империя.
§През следващите години е принуден да воюва едновременно срещу Караман, Венеция, Сърбия и Унгария. Караман претърпява поражение през 1428, а след втората обсада на Солун през 1430 венецианците се оттеглят в (1432). През следващите години Мурад ІІ присъединява обширни територии на Балканите - завладява Сърбия в 1439.
§
 
След като в края на ХIV и началото на ХV век турците завладяват почти целия Балкански полуостров – Византия, /без столицата Константинопол/, България, част от Сърбия и Босна, – те отправят своите разорителни на­шест­вия към Трансилвания и Средния Дунав, през Влашко към Унгария. Унгарското кралство се обръща с молба за помощ към една от най-силните тогава държави в Европа – Полша, като и предлага короната си. През 1440 г. между 16-годишния полски крал Владислав III и Унгария е подписана уния, целта на която е противопоставянето на нашествениците. Кръстоносната идея възкръсва отново. Събраната армия се състои от поляци, унгарци, сърби, бошнаци, хървати, чехи и българи. Талантливият трансилвански пълководец Янош Хуняди /майка му е българка/предлага нова тактика – с бързи настъпателни действия да се проникне в Одрин и да се парализира противникът.
§Първият поход на краля и Хуняди започва през есента на 1443 г. След превземането на Ниш, Пирот и София 40-хилядната европейска армия се насочва за преход през Балкана, но суровата зима и заледените проходи я спират. Подписано е примирие, в резултат на което Сърбия и Влахия запазват независимостта си, а Унгария – редица стратегически пунктове. Това споразумение обаче не носи окончателно разрешение на конфликта.
Папа Евгений IV изразява недоволство, опасявайки се, че с проникването на турците в Европа се застрашава христианството и господството на папството. Назначеният от него легат в Унгария, Бохемия и Полша кардинал Юлиан Цезарини насърчава краля да не ратифицира договора с Османската империя и да ги прогони от Европа.
§На 1.IХ.1444 г. младият крал и трансилванският войвода се отправят отново към България начело на 16-хилядна армия. Още на унгарска територия в армията е включен отряд, въоръжен от българския цар Фружин. При Никопол се присъединяват 4 хиляди влашки конници, водени от сина на княз Влад Дракула. Сърби в този поход не участват. Предвидено е във войната да се включат и 22 венециански, генуезки и дубровнишки кораба, изпратени от папата, които да попречат на прехвърлянето на противника от Мала Азия на Балканите.
§Докато християнската армия се движи през Видин, Никопол, Оряховица, Шумен, Мадара и Провадия към Варна, султан Мурад заплаща голям откуп на генуезки и византийски кораби и прехвърля армията си през Босфора, минава Тракия и се насочва на север.
§На 10.ХI.1444 г. пред стените на малката, но силна крепост Варна се разиграва решителното сражение между противниците. Въпреки многократно превъзхождащите турски сили под ръководството на Хуняди спахийте са разбити и се разбягват.На бойното поле остава само еничарския корпус /10 хиляди/ в центъра на който е султана.Въпреки забраната на Хуняди полския крал Владислав с конницата атакува султана.Бронираната конница се врязва в пехотата и постепенно се стопява.Убит е краля Владислав ІІ Ягело и главата му е набучена на кол.
§Това причинява смут и християните отстъпват.Видели отстъплението на бойното поле спахиите се връщат.За да спаси остатъците от армията Хуняди остава чешките стрелци да задържат турците.Чехите умират до един,но обезкървяват турската армия. На българска земя остават костите си над 10 хиляди християни от Европа. Турците дават два пъти повече жертви.


 
0 гласа

0 коментара

Добавете коментар

Previous Next
Вицове
Лежат в леглото мъж и жена. Телефонът звъни. Вдига жената:
- Да, скъпи. Добре, мили. Разбира се, скъпи. Добре, скъпи, не се притеснявай! - и затваря
Мъжът в леглото:      - Кой беше?
- Съпругът ми. Каза, че ще закъснее. Играе карти... с тебе!
Вицове
По брега върви мъж с фотоапарат. При него дотичва жена:
- Бързо, бързо! Мъжът ми се дави!
- Съжалявам, но ми свърши лентата...
Вицове

Потеклото на Дюма Един недоброжелател поискал да убиди Александър Дюма-баща и го нарекъл с"негър"
-Да истина е, господине! - отвърнал Дюма. -Баща ми беше мулат,дядо ми - негър, а прадядо ми е бил маймуна.
Драго ми е, че моят род започва оттам, където свършва вашият.

Вицове

Обява във вестник:
"Търси се изгубено трикрако куче. Oтличителни белези: когато пикае, пада!"

Вицове

Надпис на входа на гробищата:
"Министерство на здравеопазването ви предупреждаваше..."


Кой е Online

Нищо