>
Home История Османска империя

Османска империя - Страница 3 ПДФ Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Османска империя
Страница 2
Страница 3
Всички страници
§Абдул Хамид І е 27-ият султан на Османската империя, наследил брат си Мустафа ІІІ. Провъзгласен за султан през 1774 г. Водил неуспешни войни с Русия, умира от сърдечна недостатъчност, наследява го племенникът му Селим III.Селим III е 28-ият султан на Османската империя 1789 - 1807. Син на Мустафа III и Михришах валиде султан.Селим ІІІ предприема военни и административни реформи за възстановяване на боеспособността на спахийската войска и създаване на нов ред за спасяване на Османската империя от вътрешната и външнополитическата криза. Против реформите се обявяват едрите феодали и еничарите. В империята избухват бунтове. Българските земи са подложени на разорение от кърджалийски набези. Размириците подкопават още повече устоите на империята във военен и икономически план и Селим III е принуден да отмени реформите. Свален от престола в резултат на еничарски заговор през 1807г. и удушен по заповед на братовчед си Мустафа IV. Мустафа ІV е 29-ият султан на Османската империя. (1807-1808) г. Наследил и унищожил реформите на Селим III в 1807 г. Мустафа IV е убит по заповед на Махмуд II.
§
 
Абдул Меджид (арабски المجيد الأول ) е 31-ият султан на Османската империя (1839-1861).Абдул Меджид прави опити да централизира управлението и да модернизира армията, но не постига особен успех. През по-голямата част от управлението му с голямо влияние се ползва Мустафа Решид паша. Абдул Меджид издава Гюлханския хатишериф (1839) и Хатихумаюна (1856). При управлението му Империята, в съюз с няколко европейски държави, постига успех във водената срещу Русия Кримска война.  Абдул Азис (арабски: عبد العزيز) е 32-ият султан на Османската империя.  Детрониран е на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание ,кланетата в България и убийството на консулите в Солун. Наследява го племенникът му Мурад.Мурад V е 33-ят султан на Османската империя, обявен за луд и детрониран от брат си Абдул Хамид II през 1876 г.
 
 
Абдул Хамид II (арабски:عبد الحميد الثاني) е 34-ият султан на Османската империя (1876-1909). Става султан на 31 август 1876 г., след детронирането на Мурад V. При управлението на Абдул Хамид II влиза в сила първата Османска конституция - на 23 декември 1876 г. Създава се и първият османски парламент.След неуспеха на Цариградската конференция Османската империя претърпява поражение в Руско-турската война от 1877-1878 г., при което империята губи България с подписването на Санстефанския мирен договор (3 март 1878 г.). В началото на 1878 г. конституцията е суспендирана и парламентът е разпуснат. Установява се деспотичен режим, който продължава до 1908 година. През този период е потушено и Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). През 1905 г. арменски революционери извършват неуспешен атентат срещу султана.Следват големи кланета в Армения.След Младотурската революция от 1908 г. Конституцията е възстановена и парламентът възобновява заседанията си. Абдул Хамид II прави опит да организира контрареволюция, но е детрониран на 27 април 1909 г. и е заточен във вила Алатини в Солун. През 1912 г., по време на Балканската война, е върнат в двореца Бейлербей в Истанбул.  Умира на 10 февруари 1918г.Султан Абдул Хамид II е жесток, заради деспотичния си режим получава прозвището "Канлъ" - Кървавия.
 
 


 
0 гласа

0 коментара

Добавете коментар  Ново изображение
  Previous Next
  Вицове
  Лежат в леглото мъж и жена. Телефонът звъни. Вдига жената:
  - Да, скъпи. Добре, мили. Разбира се, скъпи. Добре, скъпи, не се притеснявай! - и затваря
  Мъжът в леглото:      - Кой беше?
  - Съпругът ми. Каза, че ще закъснее. Играе карти... с тебе!
  Вицове
  По брега върви мъж с фотоапарат. При него дотичва жена:
  - Бързо, бързо! Мъжът ми се дави!
  - Съжалявам, но ми свърши лентата...
  Вицове

  Потеклото на Дюма Един недоброжелател поискал да убиди Александър Дюма-баща и го нарекъл с"негър"
  -Да истина е, господине! - отвърнал Дюма. -Баща ми беше мулат,дядо ми - негър, а прадядо ми е бил маймуна.
  Драго ми е, че моят род започва оттам, където свършва вашият.

  Вицове

  Обява във вестник:
  "Търси се изгубено трикрако куче. Oтличителни белези: когато пикае, пада!"

  Вицове

  Надпис на входа на гробищата:
  "Министерство на здравеопазването ви предупреждаваше..."


  Кой е Online

  Нищо