>
Home История България Пролог

България-Пролог - Велика България ПДФ Печат Е-мейл
Съдържание на статията
България-Пролог
Страница 2
Всички страници

 

Велика България

Велика България около 650 г. Начело с вожда на оногундуритеКубрат (Курт) от рода Дуло, през 632 г. те се освобождават от тюрките и създават голям военно-племенен съюз. Византийските хронисти наричат това политическо обединение Стара Велика България. За кратко време тази България укрепва и влиза в орбитата на византийската политика в Северното Черноморие. Кубрат изпраща пратеници в двора на император Ираклий. Императорът дава на прабългарския кан титлата патриций и му изпраща скъпи дарове. Точно в тези дарове има християнски символи,които карат някой да предположат че кан Кубрат е християнин.Богатото му погребение, в което са намерени над 700 предмета показва езическия му същност.

Точните граници на Велика България трудно могат да бъдат установени. Съпоставени с писмени свидетелства, археологическите проучвания очертават следните граници: от река Днепър на запад до река Кубан на изток и от средното течение на река Дон до Азовско и Черно море на юг.Столица е Фанагория.

Кан Кубрат е не само силна личност, но и голям авторитет за прабългарските племена. Най-вероятно идеята за българска държавност в нейния ранносредновековен вид се заражда при неговото управление.Властта е централизирана, строят се градове с каменни стени.Военното обучение е задължително за всички включително и жените.Изграждат се религиозни средища:Капища.Българите вярват в един бог: Тангра –бога небе.

Кубрат умира около 660-665 г.Предмети от погребението на кан Кубрат
Кубрат умира около 660-665 г.,След него в продължение на три години управлява най-големият му син -Безмер. Византийските хронисти го наричат Батбаян или Баян.

 Хазарите притискат Велика България още при управлението на кан Кубрат. След смъртта синовете му се разделят. Най-големият - Батбаян, се подчинява на хазарите и започва да им плаща данък. Вторият син на Кубрат - Котраг, потегля на североизток и се заселва по средното течение на р. Волга. Тук поставя началото на т.нар. Волжко-Камска България. Тази България съществува до 30-те години на XIII в., когато е разгромена от татаро-монголското нашествие.

Третият син — Аспарух, пресича реките Днепър и Днестър и през 60-те години на VII в. се заселва в т.нар. Онгъл (Оглос, Онглос) - земите около делтата на Дунава в днешна Румъния и/или днешна Южна Бесарабия.

Известна част от прабългарските племена - утигурите и кутригурите остават в Панония след разгрома на хуните. В средата на VI век те попадат под властта на Аварския хаганат. През 631 г. избухва междуособна война за аварския престол между аварски и прабългарски кандидат, в която прабългарите претърпяват поражение. Част от панонските прабългари, водени от Алцек се заселва в земите на баварците, подвластни по това време на франкския крал Дагоберт I, който по-късно нарежда те да бъдат избити. Оцеляват само около 300 души, които се заселват в Равенския екзархат в Северна Италия.

Около 80-те години на VII век остатъкът от панонските прабългари, начело с Кубер, въстават срещу аварите. На страната на прабългарите застават и част от пленниците, взети от аварите във войните с Византия. Вероятно затова Кубер и подвластните му племена се насочват на юг, към земите на Македония, в близост до днешния град Битоля. Кан Кубер установява мирни отношения с Византия и се премества в околностите на Солун. Някои историци допускат, че заселването на куберовите прабългари в Македония води до създаването на военно-племенен съюз с местните славянски племена, насочен срещу византийците.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
0 гласа

0 коментара

Добавете коментар  Ново изображение
  Previous Next
  Вицове
  Лежат в леглото мъж и жена. Телефонът звъни. Вдига жената:
  - Да, скъпи. Добре, мили. Разбира се, скъпи. Добре, скъпи, не се притеснявай! - и затваря
  Мъжът в леглото:      - Кой беше?
  - Съпругът ми. Каза, че ще закъснее. Играе карти... с тебе!
  Вицове
  По брега върви мъж с фотоапарат. При него дотичва жена:
  - Бързо, бързо! Мъжът ми се дави!
  - Съжалявам, но ми свърши лентата...
  Вицове

  Потеклото на Дюма Един недоброжелател поискал да убиди Александър Дюма-баща и го нарекъл с"негър"
  -Да истина е, господине! - отвърнал Дюма. -Баща ми беше мулат,дядо ми - негър, а прадядо ми е бил маймуна.
  Драго ми е, че моят род започва оттам, където свършва вашият.

  Вицове

  Обява във вестник:
  "Търси се изгубено трикрако куче. Oтличителни белези: когато пикае, пада!"

  Вицове

  Надпис на входа на гробищата:
  "Министерство на здравеопазването ви предупреждаваше..."


  Кой е Online

  Нищо